
FREQUENTLY ASKED QUESTION (FAQ) 

Q.  Whether use of Mustard oil as a Class -1 Preservatives/binding Agent/ingredient in 

Compounded Asafoetida is allowed? 

Ans: Compound Asafoetida is standardised under sub regulation 2.9.29 of FSS (Food 

Product Standards & Food Additives) Regulations 2011 wherein mustard oil as an 

ingredient is not mentioned. In the said Regulations, there is no clause given related to 

Class I preservatives. Further, since the preservatives/additives permitted for use in 

various products are listed as per the Food Category System (FCS) in Appendix A of said 

regulations, Mustard oil as a binding agent is neither mentioned under FCS 12.2.1-Herbs, 

spices masalas, spice mixture including oleoresins or extracts/derivatives (which covers 

Asafoetida) nor listed under GMP additives list.  

 

Therefore, mustard oil as an ingredient or binding agent or class-I preservative is 

not allowed to be used in the product Compounded Asafoetida.  

 


